Het is koud in huis

Waarom is kou in huis niet zo erg? Wat doet kou met ons? Welke voordelen heeft kou op onze gezondheid?

By Karin Coppens

Het is koud hier in huis, maar de verwarming aanzetten is toch niet meteen het eerste wat in me opkomt. Ook al reizen de energieprijzen de pan uit op dit moment en zou dit dus best een prima reden kunnen zijn om de temperatuur wat lager te laten staan.

Mijzelf voorzien van twee of drie extra lagen kleding is ook niet meteen waar ik aan denk. Al kan dit er heus wel voor zorgen dat ik lekker warm blijf.

“Misschien komt het door mijn passie voor gezondheid. Het creëren van een Happy & Healthy leven voor mijzelf en voor jou.”

Waar denk ik dan wel aan?

Als eerste denk ik aan de flexibiliteit van ons lichaam en de positieve invloed van kou op het immuunsysteem.

Waarom? Geen flauw idee haha. Misschien komt het door mijn passie voor gezondheid. Het creëren van een Happy & Healthy leven voor mijzelf en de mensen om mij heen, voor jou. Een leven waar we klachtenvrij, ontspannen en vol energie kunnen genieten.

winter-kou-immuunsysteem

Waarom is kou goed voor je gezondheid?

  • Het is goed voor onze flexibiliteit. Wij leven in een vrij comfortabele wereld. Altijd 20 graden in huis en genoeg kleding, mutsen, sjaals en handschoen om ons met koud weer warm aan te kleden. Terwijl het juist goed is om die flexibiliteit op te zoeken. Dat maakt ons sterk en veerkrachtig.

    In de winter mogen we de kou ervaren en in de zomer de hitte. Dat zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

  • Blootstelling aan kou stimuleert de vetverbranding. Het zorgt ervoor dat het bruin vet (goed vet) in je lichaam wordt geactiveerd . Bruin vet kan energie omzetten in warmte

    Dus wanneer koude training doet dan kan jouw lichaam zichzelf beter warm houden en ervaar je minder snel kou. Je lichaam ‘stookt’ zichzelf dus beter warm

  • Wanneer je lichaam in aanraking komt met kou dan is dit goed voor je bloedcirculatie. Kou zorgt namelijk voor vasoconstrictie, het samenknijpen van de bloedvaten en bij warmt zetten ze juist uit, vasodilatatie.

    Je traint daarmee de elasticiteit van je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloed beter stromen, wat weer goed is voor je hart. Je rusthartslag daalt aanzienlijk na een aantal weken, omdat je hart minder hard hoeft te werken.

  • Ook heeft koude training een positief effect op je immuunsysteem. Onderzoek laat zien dat mensen die dagelijks een koude douch nemen minder snel ziek worden en uiteindelijk ook minder verzuimen. Daarnaast kunnen we ziektes beter overwinnen en lijkt het effect te hebben op chronische pijnklachten.

“Koude training heeft invloed op het immuunsysteem.”

inzicht voor alle moeders, opa's en oma's

Inzicht voor jezelf en vooral voor alle moeders onder ons. Ow, als we toch bezig zijn, vergeet zeker de opa’s en oma’s niet.

Kou maakt je niet verkouden! Van de kou alleen worden we niet ziek. Dat doet een bacteriën of virus dat in de lucht hangt en waar we mee besmet raken. ‘Kleed je warm aan ander vat je kou’ is een tegeltjeswijsheid die dus eigenlijk niet correct is. Je hoeft je kinderen niet altijd als Michelin poppetjes in te pakken. Als ze er zelf last van hebben dat roepen ze wel.

blote voeten in de sneeuw

Waarom zijn we dan toch massaal verkouden in de winter?

daar zijn meerdere reden voor te bedenken. We zitten onder andere meer binnen, waar het slecht geventileerd is en we komen niet in aanraking met stofjes in de buitenlucht die ons immuunsysteem versterken. Ook zijn we niet meer zo flexibel en zoeken we te veel de comfortzone op. Daarnaast zorgen we onvoldoende voor onszelf, waardoor we verder van ons Set-Point verwijderd raken en een groter risico lopen om klachten te ontwikkelen.

Zorg dus goed voor je eigen gezondheid en geef dit voorbeeld door aan jouw kinderen. Stel je eens wat vaker bloot aan een forse koude prikkel.

Hulp nodig? Neem contact met me op dan gaan we samen kijken hoe jij weer gezond en gelukkig kan worden en hoe jij weer klachtenvrij, ontspannen en vol energie kan gaan genieten van je leven.

Liefs Karin

 

  • Bericht auteur: