De Boeken Op Tafel

Chronische klachten, onverklaarbare klachten, weinig energie, niet lekker in je vel? Hoe liggen jouw boeken op tafel?

By Karin Coppens

Welke boeken liggen er bij jou op tafel? Hoe zorgen die boeken ervoor dat jij (pijn)klachten ervaart, weinig energie hebt en niet lekker in je vel zit? Waarom is het belangrijk om bewust te zijn van jouw verhalen?

De boeken in die we in deze blog beschrijven staan gelijk aan jouw leven en hoe deze verhalen te koppelen zijn aan chronische klachten, langdurige klachten of terugkerende klachten. In ieder boek dat bij jou op tafel ligt, staat een persoonlijk verhaal of gebeurtenis.

Hoe deze boeken op tafel liggen, zegt iets over hoe jij met het verhaal en de gebeurtenis omgaat. Het zegt iets over jouw overtuigingen, gedrag, stresslevel en uiteindelijk ook of jij klachten ervaart of niet. Ook zegt het iets over hoe jij reageert, waarom je doet hoe je doet.

Zodra jij de boeken gaat herkennen kun jij bewuster kiezen om er anders naar te kijken wat zorgt dat jij minder klachten gaat ervaren en lekkerder in je vel komt te zitten.

“Bewustwording, herkenning en erkennen om daarna te herbesluiten geeft je de ruimte om te groeien.”

Open, dicht of dicht-dicht

Sommige boeken liggen misschien nog open. Het verhaal uit dit boek is nog niet klaar voor jou. Je blijft er (onbewust) mee bezig. Je kan of durft het boek nog niet dicht te doen en het verhaal afsluiten. Dit geeft een continue spanning en ‘stressprikkels’. Je neemt deze open boeken mee tijdens je leven terwijl het op dit moment helemaal niet helpend is. Deze verhalen, herrinneringen en vaak negatieve situaties hebben jouw overtuigingen en emoties gebracht, met daaraan gekoppeld bepaald gedrag wat jij jezelf hebt aangeleerd.

Destijds hielp dit gedrag of deze overtuigingen jou om jezelf te beschermen, alleen nu zit het je in de weg om vooruit te komen. Wanneer jij je hiervan bewust word, het gaat herkennen en erkennen kun je daarna te her-besluiten om er anders naar te kijken. Dit geeft je de ruimte om te groeien.

Misschien heb jij ook wel boeken gesloten op tafel liggen die helemaal zijn dicht gelijmd en waar je ook nog een ketting met een slot omheen hebt gedaan. Dat zijn boeken die je voor je gevoel hebt uitgelezen en afgesloten, maar die je niet meer open durft te doen. Deze verhalen hebben nog zo’n grote lading, dat je ze uit veiligheid maar wegstopt achter slot en grendel. 

Wanneer je deze verhalen liever wegstopt dan verwerkt, creëer je ook een ‘stressprikkel’ waardoor je in de ‘aan’ stand blijft staan. Dit geeft overprikkeling van het zenuwstelsel. Je ademhaling gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je spieren komen op spanning en je spijsverteringssysteem vertraagd. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Terwijl het heel waarschijnlijk is dat jij je niet in een levensbedreigende situatie verkeerd. Duurt deze stress-response van jouw lichaam te lang dan loopt je emmer over en krijg je steeds meer klachten.

“Verhalen waar je de levenslessen uit hebt gehaald en die geen negatieve spanning meer geven”

Welke boeken helpen jouw klachten verminderen?

Als laatste zijn er nog de boeken die dicht op tafel liggen, maar die je nog wel eens kan doorbladeren. Verhalen die je hebt uitgelezen en waar je ‘achteraf’ met een positief gevoel naar terug kan kijken. Verhalen waar je de levenslessen uit hebt gehaald en die geen negatieve spanning meer geven. Deze boeken hebben je veel geleerd en gebracht. Mooie verhalen die jou hebben geholpen om te groeien.

Deze verhalen geven ruimte in je emmer. Zij zorgen niet voor een overprikkeling van het zenuwstelsel en dus ook niet voor (pijn)klachten. Deze boeken geven rust, ruimte en zorgen ervoor dat je steeds meer dat gaat doen wat bij jou past, waar je energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt.

Hoeveel open en hermetisch afgesloten boeken liggen er bij jou nog op tafel?

  • Bericht auteur: