Waarom wordt jij wakker 's nachts?

Wat is de reden dat je niet goed slaapt? Waarom wordt je wakker? Hoe zorg je dat je doorslaapt?

By Karin Coppens

Een nacht slecht slapen overkomt ons allemaal wel eens. Wanneer het vaker dan eens wordt, dan is het tijd om er eens goed naar te kijken. Slecht slapen kan namelijk veel invloed hebben op hoe jij jouw leven kan leven.

Wat me opvalt is dat veel vrouwen geregeld wakker worden ’s nachts en daarnaast niet uitgerust opstaan in de ochtend. Zonde!

“Slecht slapen kan je dus allerlei vervelende klachten en ongemakken bezorgen.”

Een slechte nachtrust kan je opbreken, zeker als het lang duurt. Vermoeidheid, weinig energie, een kort lontje, concentratieproblemen, maar ook (pijn)klachten zoals hoofdpijn, rug en nekklachten, bekkenbodemproblemen en overgewicht. Slecht slapen kan je dus allerlei vervelende klachten en ongemakken bezorgen.

Wakker worden 's nachts

Veel mensen worden ’s nacht 1 of meerdere keren wakker. Als is het alleen maar om naar het toilet te gaan. Dit wordt meestal niet als een’ probleem’ gezien. Maar het hoort niet. Je hoort de hele nacht ‘door’ te slapen en hebt 6 tot 8 uur aaneengesloten slaap nodig.

Als moeder zijn we dolblij wanneer ons kind eindelijk doorslaapt, helemaal begrijpelijk natuurlijk, als dat een factor is die ons wakker maakt ’s nachts 😉 Alleen kunnen we onze kinderen lang niet altijd de schuld geven van onze slaapkwaliteit. Wat ik me afvraag is: Waarom kijken we, als we de slaap voor onze kinderen zo belangrijk vinden dan niet naar ons eigen slaapgedrag wanneer we moe opstaan?

“Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat we ’s nachts wakker worden.”

Zoals ik al zei: “Het overkomt iedereen wel een keer.” We hebben een drukker leven dan 30 jaar terug, met meer prikkels. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je’ s nachts wakker wordt én interessanter nog, waar heb jij invloed op?

Wat is de reden dat je wakker wordt ’s nachts?
Als eerste wil ik zeggen dat dit per persoon verschillend is. Dus wat bij jou de oorzaak is kan ik zo niet zeggen. Daarvoor zullen we dieper in jouw persoonlijke verhaal moeten duiken. Wel zal ik enkele oorzaken benoemen.

Wakker worden door stress

Stress geeft vaak slaap problemen. Dat weet je misschien wel. Je slaapt minder snel in en ligt vaak lang te draaien of te piekeren in bed, maar wordt ook sneller wakker door gedachtes, afspraken etc.

Tot laat achter je computer , tv of telefoon.
Wanneer je nog lang op je scherm kijkt wordt het lastiger om goed in slaap te komen. Je blijft in de actie-modus en komt dus minder goed in je rust en herstel modus. Naast dat het licht van je scherm mee kan spelen zijn het vaak de prikkels die je actief houden. Leg je schermen eens 1 uur voor je gaat slapen aan de kant. Als je toch bezig bent laat je scherm ook eens het eerste uur van de dag aan de kant liggen.

Een foutive ademhaling

Het leuke aan het 6 domeinen model is dat je verschillende domeinen aan elkaar kan koppelen. Bijvoorbeeld de ademhaling.  Met jouw ademhaling kun je actief je rust en herstel systeem beïnvloeden. Als je ademhaling te snel gaat dan is blijf je echter meer in het stress systeem de ‘aan’stand. Hierdoor kom je moeilijker in slaap en is de kwaliteit van jouw slaap minder goed. Vertraag jouw ademhaling eens voordat je gaat slapen.

ongevingsgeluiden

Wanneer er veel geluiden in jouw omgeving zijn waar je wakker van kan schrikken dan is het handig om eens te onderzoeken hoe je deze geluiden kunt verminderen. Of het nu geluiden van buiten zijn, je partner of zelfs als het toch echt jouw kinderen zijn die je wakker maken. Heel vaak zijn er creatieve oplossingen te bedenken die je tenminste helpen om de hoeveelheid dagen dat je wel goed kan slapen te vermeerderen. Welke oplossingen zou jij kunnen bedenken?

Regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat de 3 r-en waar je als moeder vast wel eens van gehoord hebt. Een onregelmatig slaapritme verstoord je slaap kwaliteit. Hier is niet altijd iets aan te doen. Denk bijvoorbeeld aan het werken in ploegendiensten.

Maar wat denk je van een nacht doorhalen en uitslapen in het weekend? Een sociaal leven is natuurlijk belangrijk, maar hou er rekening mee dat het je systeem ontregeld. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere. Dit is afhankelijk van jouw chronotype (ben je een vroege vogel of een nachtuil) Het voordeel als je kinderen hebt is dat zij vaak een super ritme hebben. Kun jij meer ritme in je dag-nachtritme brengen?

 

Te veel licht

Wanneer het te licht is op jouw slaapkamer kun je ook jouw slaap verstoren. Denk aan een nachtlampje bijvoorbeeld of licht op de overloop. Op zich logisch als je kijkt naar het dag nachtritme. Overdag schijnt de zon en is er licht en ’s nachts is het donker. Dit hoort ook zo op de slaapkamer te zijn.

Voeding en slaap

Een slechte nachtrust kan ook veroorzaakt worden door caffeine houdende dranken of te veel en te ongezond eten. Zo verstoord caffeine bijvoorbeeld je slaapritme, omdat het jouw interne slaap wekker maskeert. Je kunt het beste deze dranken vermijden na 14:00

Slecht slapen door pijn

Naast dat je pijnklachten een gevolg kunnen zijn van slecht slapen, kan het ook een oorzaak zijn dat je slechter slaapt en ’s nachts wakker wordt. Zo zie dat het het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van jouw klachten te onderzoeken. Wat was er eerst, waarom heb jij al zolang klachten en hoe komt het dat je er niet van af komt?

Tijdens een intakegesprek brengen we jou hele Set-Point (6 domeinen) in kaart. Zodat je precies weet waar je aan kan werken.

Vicieuze cirkel

Er zijn nog genoeg andere relaties tussen de domeinen te leggen en reden te verzinnen waarom jouw slaap verstoord kan zijn, maar in de basis komt het er op neer dat de weegschaal tussen jou rust-herstel modus en actie modus niet in balans is. Jouw lichaam staat te veel in de ‘aan’ stand waardoor je alerter blijft, slechter slaapt, vaker wakker wordt en al vermoeid de dag begint.

Wanneer dit maar lang genoeg aanhoud beland je in de welbekende vicieuze cirkel. Het wordt ‘normaal’, het ‘hoort’ erbij.
Net als de vermoeidheid, de (pijn)klachten, de onrust en dat korte lontje. Vervelend gevolgen waar heel vaak veel aan te doen is als je weet waar je moet beginnen.

Wacht niet langer en doorbreek de cirkel, zodat je weer klachtenvrij, vol energie en ontspanning kan genieten van je gezin en het leven. Voel je vooral vrij om mij te benaderen. Laten we kennismaken!

  • Bericht auteur: