Wat doet jouw immuunsysteem?

Wat is het immuunsysteem? Waarom is het zo belangrijk? Hoe kun jij jouw immuunsysteem versterken?

By Karin Coppens

Jouw immuunsysteem is een bescherm systeem. Het houdt ongewenste indringers en andere lichaamsvreemde stoffen buiten. Tenminste dat is de bedoeling 😉

Het immuunsysteem probeert je iedere dag in leven te houden. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om jouw immuunsysteem sterk te houden.

“Dit deel zorgt ervoor dat alles wat buiten het lichaam hoort buiten het lichaam blijft.”

Hoe werkt jouw immuunsysteem?

Als je naar het immuunsysteem kijkt kun je het indelen in 1. Het Primair immuunsysteem en 2. Het Secundair immuunsysteem.

Het primaire deel is, als het ware, de eerste verdedigingslinie van je lichaam. Dit deel zorgt ervoor dat alles wat buiten het lichaam hoort, buiten het lichaam blijft. Werk dit systeem goed, dan kunnen bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen jouw lichaam dus niet in komen.

Wanneer dit wel gebeurd, dit is namelijk nooit 100% te voorkomen, dan is dat nog geen probleem. Op dat moment komt het secundair immuunsysteem in actie. Dit systeem valt de indringers aan. Het immuunsysteem maakt op dat moment kleine ontstekingen om zo de indringers onschadelijk te maken en te verwijderd uit je lichaam. Daarna neemt de ontsteking weer af als de indringers zijn uitgeschakeld.

Dit is in simpel en kort uitgelegd hoe jouw immuunsysteem in elkaar zit en wat het doet.

Aangeboren en verworven afweer

Een deel van het secundaire immuunsysteem is aangeboren en een deel ontwikkel je gedurende jouw leven. Hierin maken we onderscheid tussen het aangeboren en verworven immuunsysteem. Vooral de eerste 1000 dagen zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jouw immuunsysteem.

Bijvoorbeeld: Je wordt ziek. Op dat moment gaat jouw aangeboren immuunsysteem in de noodtoestand. Alles wordt uit de kast getrokken om de indringers uit te schakelen. Vandaar dat jij je ziek voelt, koort hebt, buikpijn, spierpijn of andere ongemakken die je kan ervaren als je ziek bent.

Maar… Jouw lichaam kan heel goed leren! Wanneer je te maken krijgt met dezelfde ziekte, een makkelijker voorbeeld is een bijen steek. Wanneer je dus voor de 2e keer geprikt bent door een bij dan is jouw lichaam beter voorbereid. Hierdoor hoeft geen grof geschut meer te worden ingezet. Het kan nu veel gerichter en effectiever het probleem neutraliseren. Waardoor jij er ook veel minder al dan geen ‘last’ van hebt. Je lichaam slaat dus alle virussen, bacterien etc op in haar geheugen.

“Het verworven immuunsysteem heeft een geheugen.”

Samenvattend

Je hebt een ‘primair immuunsysteem’ dat alles wat buiten hoort buiten houdt. Nb. Alles wat je eet en wat zich in je spijsverteringskanaal (van mond tot kont) bevind zit niet ‘in’ het lichaam.

Komt er wel iets door het primair immuunsysteem dan komt het ‘secundair immuunsysteem’ in actie. Het secundaire systeem is onder te verdelen in het ‘aangeboren’ systeem dat alle lichaamsvreemde stoffen aanvalt en het ‘verworven’ systeem welke een geheugen heeft dat heel specifiek en effectief te werk gaan bij indringers die hij herkend.

Wat kun je doe om jouw immuunsysteem te versterken?

Ik hou het even bij het primair immuunsysteem in deze post. Logisch ook, want als er in de eerste plaats al geen schadelijke stoffen jouw lichaam binnen komen dan hoeft het er ook niet uit.

De Darmen

Het grootste deel van jouw immuunsysteem bevind zich in de darmen. Daarom begin ik daarmee. Zoals ik al beschreef alles wat zich in jouw spijsverteringskanaal zit nog niet in het lichaam. Jouw darmen horen dus ook bij de eerste lijn van verdediging. Wil je beter weten hoe dit werkt kijk dan de video die ik gemaakt heb over het immuunsysteem.

In de basis bepalen de cellen in de darmwand welke stoffen er naar binnen mogen en welke niet. Je kunt het zien als een rij legertjes die de hele dag alles wat langskomt scant. Alles wat goedgekeurd is mag naar binnen en de rest wordt richting de uitgang verwezen.

Wanneer het bescherm systeem in de darmen ontregeld is dan vallen er gaten in de verdedigingslinie. Soldaten vallen uit en er kunnen dan ook, naast goedgekeurde stoffen ook schadelijke stoffen naar binnen glippen. Het is dus belangrijk om deze verdedigingslinie sterk te houden.

Alle domeinen hebben invloed op de werking van het immuunsysteem maar vooral voeding heeft invloed op de darmen. Logisch eigenlijk. Wanneer je vooral goede stoffen naar binnen stopt heb je ook minder schadelijke stoffen die je moet tegenhouden.

De Huid

De huid.
Ja, de huid is letterlijk een beschermlaag en hoort ook bij jouw immuunsysteem. Houdt je huid dus heel. Wanneer je een wondje hebt dan is deze eerste lijn van verdediging kapot en kunnen er schadelijke stoffen naar binnen. Heb je wel een wondje? zorg dan dat deze schoon blijft tot jouw lichaam jouw beschermlaag weer heeft hersteld

De Longen

Je hebt zuurstof nodig om te leven en deze komt via de longen ‘in’ jouw lichaam. Hoe zuiverder dus de lucht is die je inademt hoe beter dit is voor jouw gezondheid. Ik hoef je daarom denk ik niet uit te leggen wat roken doet met jouw immuunsysteem.

Je Mondgezondheid

Ook jouw mond hoort bij het primaire immuunsysteem. Is je tandvlees gezond, heb je geen gaatjes? Dan is jou eerste bescherming daar op orde. Heb je teruggetrokken tandvlees, bloedend tandvlees of gaatje dan is de verdediging daar zwak. Zorg er dus voor dat je jouw mond goed verzorgd en gaatjes voorkomt.

Belang van het Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex en enorm belangrijk systeem voor jouw gezondheid en vitaliteit. Het is belangrijk om je goed te voelen en is vaak betrokken als jij je niet goed voelt en klachten ervaart.

Doordat alle domeinen invloed hebben op het immuunsysteem, maar ook het immuunsysteem invloed heeft op de andere domeinen is het goed om dit in kaart te brengen wanneer je al langere tijd (pijn) klachten hebt waar je maar niet van af lijkt te komen.

Hier ga ik jouw bij helpen. Tijdens een intakegesprek brengen we jouw Set-Point in kaart en kijken we naar alle domeinen, zodat jij daarna weet waar jij aan kan werken om weer eindelijk klachtenvrij en bruisend van de energie te kunnen genieten van jouw leven.

  • Bericht auteur: