Ademhaling

De ademhaling

Wist je dat een foutieve ademhaling kan leiden tot verschillende fysieke en mentale klachten en problemen?

Waarom is de ademhaling zo belangrijk? Welke klachten kan ik krijgen als mijn ademhaling niet optimaal is? Wanneer moet ik hier iets aan doen?

 

  • Deze knop linkt nog tijdelijk naar eindelijkpijnvrij.nl
Mediteren-ontspannen

Belang van ademhalen

Het makkelijkste antwoord… Zonder ademhaling is er geen leven. Dit is het belangrijkste wat je wil horen als je een kind krijgt, een ademhaling! Ademt hij of zij? Ademhalen is de basis van onze levensenergie. We kunnen een week zonder eten, een aantal dagen zonder drinken, alleen we kunnen maar enkele minuten zonder adem te halen. 

Ook maakt het enorm veel uit hoe we ademen. 90% van de Nederlandse bevolking heeft een foutieve ademhaling. Dit komt door allerlei verschillende factoren die invloed hebben op onze ademhaling, wat weer een  enorme invloeden heeft op jouw lichaam en jouw gezondheid. Jouw ademhaling heeft namelijk belangrijke functies, anders zouden we geen ademhaling nodig hebben. 

Als jouw lichaam moet gaan compenseren om toch nog zo goed mogelijk te kunnen werken, maar niet werkt zoals het eigenlijk hoort te werken, kan je je ook vast voorstellen dat dit kan leiden tot klachten en ongemakken. 

Doe je hier niets aan?  Sta je hier niet bij stil? Dan kunnen jouw klachten chronisch worden en kan jouw lichaam zich niet meer goed herstellen.

Waar heeft mijn ademhaling invloed op

Wanneer je ademhaalt gaat bij een goede ademhaling beweegt het diafragma (het middenrif) 3-4 centimeters naar beneden en bij de uitademing weer omhoog. Dit zorgt voor een pomp functie voor je lymfesysteem en je darmen. Daarmee heeft het dus ook een invloed op het immuunsysteem.

Ook veranderen de spierfuncties bij een onjuiste ademhaling wat dus kan leiden tot allerlei spier gerelateerde klachten. Denk aan: nekklachten, hoofdpijnklachten, lage rugklachten, bekkenbodemproblematiek etc.

Naast het immuunsysteem en spier klachten heeft de ademhaling onder andere ook invloed op stress gerelateerde klachten, vermoeidheid en slaapproblemen.

De ademhaling is dus net als de andere domeinen een belangrijk domein om te onderzoeken. Daarnaast is het ook niet makkelijk los te koppelen omdat de ademhaling zoveel onderlinge relaties heeft met andere domeinen

Wanneer je dus een van deze klachten ervaart of in hel algemeen al langere tijd klachten hebt waar je niet van af lijkt te komen, dan kan het dus zijn dat de ademhaling hier een rol in speelt. Belangrijk dus om jouw Set-Point in kaart te brengen als jij weer stralend, gezond en bruisend van de energie wil genieten van jouw leven.

WhatsApp Image 2021-04-20 at 10.15.12 (2)
"Je kunt zoveel meer bereiken dan je nu denkt"
Karin Coppens
Healt & Mindset coach