Het Immuunsysteem

Immuunsysteem

Weinig energie, pijnklachten, darmproblemen, Stress, auto-immuunaandoeningen, ademhaling en ziek worden. Wat hebben deze problemen met elkaar gemeen? Welke invloed heeft het immuunsysteem op jouw gezondheid? Waarom is het belangrijk om eens goed naar jouw immuunsysteem te kijken?

Alle domeinen hebben invloed op het immuunsysteem, dus het immuunsysteem is een ontzettend belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven.

  • Deze knop linkt nog tijdelijk naar eindelijkpijnvrij.nl
WhatsApp Image 2021-04-20 at 10.15.11 (1)
darmen-immuunsysteem

Het immuunsysteem versterken

Het Immuunsysteem is jouw verdedigingsmechanisme. Het analyseert alles wat jouw lichaam binnen komt. Hoort het er niet thuis en dreigt er gevaar voor jouw lichaam dan zorgt het immuunsysteem ervoor dat deze schadelijke stoffen buiten jouw lichaam blijven. Komen ze per ongeluk toch binnen dan valt jouw immuunsysteem deze stoffen aan en ruimt het op.

Naast deze afweerfunctie in het immuunsysteem ook verantwoordelijk voor het maken en verdelen van de energie. Hij stuurt datgene wat je nodig hebt naar de juiste plek in jouw lichaam. 

Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert worden deze twee belangrijke processen verstoord. Hierdoor kunnen als schadelijke stoffen makkelijker binnen dringen en vervolgens kost het extra werk om deze problemen op te lossen. Het immuunsysteem heeft dan dus minder tijd en energie over om de juiste stoffen op de juiste plekken elders in het lichaam te krijgen. Met een enorm risico op het ontwikkelen van een groot scala aan klachten.

 

Immuunsysteem en ontstekingen

Als jouw emmer steeds meer gevuld wordt door factoren als stress, voeding, onvoldoende beweging, een verstoorde ademhaling of een slechte nachtrust, dan kan het lichaam niet meer goed naar de rust en herstelmodus. Je blijft meer ‘aan’ staan. Dit betekend dat het immuunsysteem aan het werk is om je te beschermen maar minder tijd heeft om de schade te herstellen. Hierdoor krijg je continu een ontstekingsreactie in jouw lichaam.

Een ontstekingsreactie is goed als deze duidelijk aanwezig is en als er duidelijk schade is. Dit zorgt er namelijk voor dat het probleem wordt geanalyseerd en opgelost. Als deze ontstekingsreactie klein is en continu aanhoud dan herkent het lichaam deze ontsteking niet als een probleem en reageert hier niet goed op. Met als gevolg allerlei vage klachten en ongemakken. Denk aan pijnklachten in spieren en gewrichten, energieproblemen, eczeemklachten, darmproblemen, concentratieproblemen, een kort lontje, geregeld ziek of verkouden zijn, maar op den duur ook klachten als auto-immuun aandoeningen.

Laten we een intake inplannen om jouw Set-Point in kaart te brengen en kijken waar ik jouw bij kan helpen, zodat jij weer gezond en gelukkig kan genieten van jouw leven.

Boom-immuun
"Je kunt zoveel meer bereiken dan je nu denkt"
Karin Coppens
Healt & Mindset coach