Bewegen

Waarom bewegen

Dat bewegen en gezondheid goed samen gaat weet je vast wel. Bewegen is alleen veel meer is dan wandelen of sporten en in beweging zijn. Weinig energie, spanning in je lichaam, chronische of onverklaarbare klachten. Welke relatie tussen beweging en het ontstaan van klachten zijn er? Wat voor invloed heeft het verbeteren van het domein beweging op jouw klachten? Hoe kun jij weer in beweging komen?

  • Deze knop linkt nog tijdelijk naar eindelijkpijnvrij.nl
genieten-van-het-leven-ontspanning-klachtenvrij

In beweging komen

Iedereen weet het: Bewegen is belangrijk! Je wordt er fit en sterk van en het
helpt bij afvallen. Dat klopt! Er zijn alleen nog veel meer redenen waarom letterlijk in beweging komen een grote impact kan hebben op een klachtenvrij en energiek leven.

Misschien ken je ook de uitspraak “Zitten is het nieuwe roken” al. Onderzoek laat zien dat, hoe langer je zit op een dag, des te groter de kans is op vroegtijdig overlijden. Bewegen heeft invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Het heeft onder andere invloed op je kracht, energie level, ontstekingswaardes, focus en je stresslevel.

Zo zorgt langer dan 20 minuten zitten ervoor dat jouw stofwisseling al met 90% afneemt. Dit draagt bij aan fysieke en mentale veroudering. Je stofwisseling is van belang bij het vrijmaken van energie, het versterken van je immuunsysteem en het remmen van ontstekingen. Doordat de functie van je brein door beweging verbeterd worden jouw prestaties beter en er komen tijdens het bewegen verschillende hormonen vrij die zorgen voor herstel en afname van klachten. 

Al met al dus genoeg redenen om het domein bewegen eens goed onder de loep te nemen.

Hoe beweegt jouw lichaam

 Het domein bewegen is veel meer dan alleen sporten of trainen. Ook het functioneren van jouw spieren, gewrichten en bindweefselstructuren valt onder bewegen. 

Hoe is de fysieke spanning in je lichaam? Heb je operaties ondergaan? Is er sprake van littekenweefsel? Bewegen jouw organen optimaal?  Ook deze dingen kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam niet kan bewegen zoals het hoort te bewegen.

Daarnaast zegt de kracht en flexibiliteit van jouw lichaam veel meer over jou dan alleen hoe sterk je of fit jij bent. Hoe jij beweegt geeft ook meer inzicht hoe jij in het leven staat en omgaat met situaties.

Zo is het goed om niet alleen te kijken naar het domein bewegen alleen, maar de onderliggende relaties te leggen tussen alle domeinen en om goed te luisteren naar jouw verhaal. Jouw verhaal kan namelijjk veel inzichten welke domeinen betrokken zijn, welke relaties te leggen zijn en waar we het beste kunnen beginnen

genieten-met-het-gezin-vierkant-min
"Jij kan zoveel meer bereiken dan je nu denkt"
Karin Coppens
Healt & Mindset coach